Jedyna oryginalna kiełbasa biała

Wielkanoc z PAMSO

Święta Wielkanocne to czas radości z życia, a zarazem refleksji nad jego wartością. Kojarzą nam się z kolorowymi pisankami, śmigusem dyngusem i wieloma drobnymi przyjemnościami. Możemy wreszcie zatrzymać się, odpocząć od codziennych spraw, spędzić czas z najbliższymi oraz dobrze zjeść. A o tym, co tradycyjnie powinno znaleźć się na naszych stołach, wiedzą specjaliści z pabianickich Zakładów Mięsnych PAMSO.

Wielkanoc kojarzy się nam z jajecznymi potrawami czy słodkimi mazurkami, a także z równie znaną i lubianą kiełbasą białą. Zajadamy się nią podawaną na gorąco, pieczoną lub gotowaną, jako dodatek do wielkanocnego żurku, jako przystawkę na zimno, a dla prawdziwych smakoszy serwowaną ze świeżo przygotowanym chrzanem. I tak nieprzerwanie od kilku stuleci.

Sposoby na świąteczne potrawy z biała kiełbasą

Biała kiełbasa z chrzanem

Składniki: 1 kg białej kiełbasy, 1 l wody, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 100 g świeżo startego lub gotowego chrzanu, 1 żółtko ugotowanego na twardo jaja, 100 ml śmietany 30%, sok z 1 cytryny, kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, majeranek, kminek, sól, cukier.

Przyprawioną wodę doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojone na ćwiartki cebule. Gdy wywar zaczyna ponownie wrzeć, wrzucamy kiełbasę i parzymy ją, nie dopuszczając do jej zagotowania. Ucieramy chrzan z żółtkiem i śmietaną, dodajemy sól, sok z cytryny i szczyptę cukru. Kiełbasę podajemy z sosem chrzanowym i dodatkowo świeżo utartym lub gotowym chrzanem.

Biała kiełbasa w sosie polskim (kiełbasa wereszczaka)

Składniki: 80 dag białej kiełbasy, ćwierć litra jasnego piwa, ćwierć litra wody, 2 średnie cebule, łyżka mąki, 2 łyżki tłuszczu, pieprz, sól, cukier.

Kiełbasę zalewamy piwem oraz wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy pod przykryciem. Po 20 minutach wyjmujemy kiełbasę. Z tłuszczu i mąki sporządzamy zasmażkę, do której dodajemy przecedzony wywar, cebulę oraz pozostałe składniki. Sos gotujemy, doprawiamy solą. Kiełbasę kroimy w ukośne plastry i podajemy z ziemniakami.

Więcej inspiracji kulinarnych szukaj na www.pamso.pl/przepisy, gdzie możesz dodać również własne przepisy oraz na http://www.facebook.com/pamsopabianice.