Pamso golonka

Grillowana golonka

1 średnia golonka
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
20 ml oleju do gotowania
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka przypraw: gorczycy, kminku i kolendry
1 łyżeczka majeranku
szczypta rozmarynu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
sól
Cebulę należy zrumienić na smalcu następnie wrzucić do osolonego wrzątku dodając posiekany czosnek, przyprawy i zioła. Dołożyć również golonkę tak aby była w całości przykryta wywarem i wszystko gotujemy przez godzinę. Po podgotowaniu odstawiamy do ostygnięcia, a kiedy golonka będzie już zimna wyjmujemy ją z wywaru i robimy nacięcia na skórze. Przygotowujemy marynatę, którą smarujemy mięso. Golonki kładziemy na ruszcie i pieczemy przez około 90 minut. Podajemy z chlebem i świeżymi surówkami.