Składniki:
5 szt. kiełbasy białej z Pamso (uparzonej),
6 plasterków boczku parzonego Pamso,
1 czerwona papryka,
5 szt. cebuli,
20 g żółtego sera
majeranek,
olej,
pieprz czarny młotkowany,
gałka muszkatołowa,
świeża bazylia
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na małej ilości oliwy. Drobno pokrojony boczek i paprykę dusić na oleju do miękkości. Pod koniec dodać zeszkloną cebulę i wymieszać. Doprawić pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dodać niewielką ilość koncentratu pomidorowego. Kiełbasę białą pokroić w plastry i dodać do pozostałych składników. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plastrami żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku do momentu, kiedy ser się rozpuści. Do dekoracji dodajemy pieprz młotkowany i świeżą bazylię. Podajemy w naczyniu żaroodpornym
postawionym na talerzu.