Pamso kiełlbasa biała

Składniki:
5 szt. kiełbasy białej z Pamso (uparzonej),
2 żółtka,
1,5 kg ziemniaków,
olej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka masła,
majeranek,
gałka muszkatołowa,
czerwony pieprz

1 kg ziemniaków ugotować i zmielić. Po wystygnięciu dodać masło, żółtka, mąkę
ziemniaczaną oraz startą gałkę muszkatołową. Zagnieść ciasto. Kiełbaski pokrojone na kawałki długości do 6 cm posypać majerankiem i zawinąć ciastem. Smażyć na głębokim oleju na rumiano.
0,5 kg ziemniaków pokroić na cieniutkie plasterki i smażyć równocześnie z kiełbasą na głębokim oleju, aż uzyskają wygląd chipsów.
Podawać razem. Całość dekorujemy czerwonym pieprzem.
Kiełbaski w cieście można podawać na wykałaczce w formie koreczków.