Pierogi pieczone faszerowane kaszanką

Składniki na farsz

3 kaszanki
1 łyżka musztardy
1 mała cebula
sół
pieprz
4 łyżki oleju
1 jajko

Przygotowanie farszu:

  1. Kaszankę obieramy z osłonki i kroimy w grube plasterki (ok. 2 cm)
  2. Na rozgrzanej patelni podpiekamy pokrojoną w kostkę cebulkę
  3. Dodajemy do niej kaszankę i smażymy chwilę razem.
  4. Farsz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą.


Składniki na ciasto

250 gram mąki
200 ml wody
50 gram masła
szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy i dodajemy sól
  2. Masło rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy stopniowo do mąki.
  3. Całość wyrabiamy około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i delikatne.*
  4. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut pod ściereczką by odpoczęło.
  5. Ciasto wałkujemy na placki o grubości ok. 3 mm, nakładamy farsz i sklejamy.
  6. Pierogi na górze smarujemy roztrzepanym jajkiem
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 20 minut

*W razie potrzeby podczas wyrabiania można delikatnie podsypać mąką.